Innovatie

De agrarische sector is een mooie en innovatieve bedrijfstak. Na de Tweede Wereldoorlog, is onder de bezielende leiding van de toenmalige minister van landbouw, Sikko Mansholt, doorschaalvergroting en verdergaande mechanisatie de kiel gelegd voor de hedendaagse moderne landbouwbedrijven.

Er werd in Europees verband voedsel geproduceerd tegen minimum garantieprijzen. Dit zorgde voor een betaalbaar voedselpakket en een redelijk gegarandeerd boereninkomen. Binnen enkele decennia werd Nederland in plaats van voedsel importeur een belangrijke exporteur.

De agrarische sector werd gedomineerd vanuit Brussel. In de zeventiger jaren werd er vanuit verschillende bewegingen met een kritisch oog gekeken naar de wijze van voedselproductie. Voedsel produceren voor grote opslagplaatsen, met daarbij de inzet van meststoffen en gewasbeschermings-middelen werd door een andere bril bekeken.

Nu, weer enkele decennia later, zien we een terugtrekkende beweging vanuit Brussel als het gaat om het reguleren van de voedselproductie en prijzen. Langzamerhand ontstaat er een steeds groter draagvlak voor het produceren voor wereldmarktprijzen.